Zamiast łykać drogie tabletki na płaski brzuch, wypij pyszną herbatkę. Jest gotowa w 10 minut
Sekret tej herbatki to koper włoski. To w medycynie naturalnej bezpieczny środek na kolki i wzdęcia znany od lat. Herbatkę z kopru podaje się zwykle niemowlętom, a dorośli często zapominają, jak dobroczynny to napój. Nasza propozycja to napar z kopru włoskiego z pysznymi i równie zdrowymi dodatkami.
Jak działa koper włoski?
Koper włoski działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Dzięki temu łagodzi kolki, bóle brzucha, ale tez pomaga na niestrawność i działa lekko moczopędnie, dzięki czemu pomaga niwelować obrzęki. Doskonale radzi sobie także z uciążliwymi wzdęciami, które powodują, że brzuch wygląda niczym napięty balon. W takiej sytuacji, zamiast łykać popularne suplementy, można wspomóc się naparem z kopru.
Ważne: kobiety w ciąży oraz osoby, które na stałe przyjmują jakiekolwiek leki, powinny wszelkie ziołowe terapie skonsultować z lekarzem.
Jak zrobić herbatkę z kopru włoskiego?
Koper włoski można bez trudu dostać w aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Zwykle można go kupić w wygodnych saszetkach do zaparzania. Wystarczy wówczas zalać torebkę wrzątkiem i parzyć ok. 10-15 minut. Można też zrobić napar z nasion z kopru włoskiego: wsyp łyżeczkę do szklanki, zalej wrzątkiem, zaparzaj 10 minut, a potem przecedź.
Co dodać do naparu z kopru?
Herbatkę z kopru można wzbogacić aromatycznymi dodatkami. Nasza propozycja to smaczne trio, czyli miód, cytryna i imbir. Taka mieszanka dodatkowo wesprze trawienie, a jednocześnie wspomoże układ odpornościowy.
Do naparu z kopru dodaj plasterek świeżego imbiru (możesz wrzucić imbir do szklanki razem z torebką kopru), a kiedy się zaparzy, dosłodź odrobiną miodu oraz wrzuć plasterek z cytryny.